Kleurplaten

Klik op een plaatje en de kleurplaat wordt geopend, die kun je dan opslaan op je computer en afdrukken.

PASEN

           

SINT MAARTEN

Puzzles

Puzzles:

Klik op de omschrijving en de puzzle wordt geopend, die kun je dan opslaan op je computer en afdrukken.

Een woordzoeker met woorden i.v.m. Pasen

Palmpasenstok

HOE MAAK JE EEN PALMPASENSTOK?

Zo maak je en gebruik je de Palmpasenstok. Palmpasen is een christelijk feest dat wordt gevierd op de zondag voor Pasen. In sommige plaatsen in Nederland gaan kinderen in optocht over straat met uitbundig versierde palmpaasstokken. Aan het einde van de optocht worden de stokken weggegeven aan zieke kinderen of oude mensen.

Je kunt de stok aankleden met:

  • slinger van crepepapier
  • snoepjesketting van Engelse drop, winegums, yoghurtsnoep, gedroogd fruit en/of rozijnen
  • groene buxus-takjes of vossebes, maagdenpalm, hulst, muizendoorn, jeneverbes of sevenboom. Takje van de liguster, gagel en thuja of levensboom kan ook.
  • een goudgeel broodhaantje met een krentje als oogje op de top.

Voor het maken van de palmpaasstok gebruik je twee niet te dikke latjes van 50 en 65 cm. Beitel de lange stok op het kruispunt tot de helft in en bevestig de twee stokken met wat houtlijm en drie kleine spijkertjes aan elkaar. Wikkel de stok in met twee kleuren crepepapier en zet op enkele plaatsen vast met een stukje tape. Zet het groen vast met een stukje binddraad.

Maak de snoepslingers niet te zwaar en eindig iedere slinger met een stevige knoop. Laat een flink stukje draad aan de snoepslinger om deze aan de palmpaasstok vast te maken.

 

Broodhaantje: boven op de palmpasenstok hoort een broodhaantje.
Je kan er een kopen maar het is natuurlijk ook leuk om er een te bakken.
Verder op deze pagina staat beschreven hoe je zelf een broodhaantje kan bakken.

 

PALMPASENSTOK - WAT BETEKENT HET ALLEMAAL?

Kruis:
Het kruis doet ons denken aan het lijden en sterven van Jezus.
Wit:
Het kruis is omwikkeld met wit crêpepapier, wit is de kleur van de verrijzenis. Jezus is gestorven op het kruis maar daarna opgestaan uit de dood.
Rood:
Op 5 plaatsen op het kruis zijn er propjes rood crêpepapier als verwijzing naar de kruiswonden van Jezus.
Palmtakje:
Dit doet denken aan de palmbladeren waarmee de mensen Jezus hebben toegejuicht toen Hij op een ezel Jeruzalem binnentrok. Ze zongen toen: “Hosanna, Zoon van David, Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer.” Een palmtakje hang je ook thuis achter een kruisbeeld als ereteken van de overwinning van Jezus op de dood.
Haan:
Petrus was één van de naaste vrienden (een apostel) van Jezus. Maar nadat Jezus gevangen was genomen, werd hij bang en verloochende Hem tot drie keer toe. Toen kraaide er een haan, zoals Jezus al tevoren aan Petrus had voorspeld. Petrus werd heel verdrietig toen hij besefte dat hij net had gedaan alsof hij Jezus niet kende. Gelukkig is hij na de verrijzenis van Jezus veel moediger geworden en zelfs door Jezus aangewezen als de leider van de apostelen.
Twee mandarijnen:
Deze doen denken aan de sponzen met water en azijn die de soldaten aan Jezus gaven toen Hij aan het kruis hing.
Twaalf eitjes:
Deze herinneren aan de twaalf apostelen van Jezus en een ei is symbool van nieuw leven.
Dertig rozijnen:
Judas, een van de twaalf apostelen, heeft Jezus verraden en kreeg daarvoor 30 zilverlingen.
Hartje:
Dit vertelt ons dat Jezus uit liefde voor ieder van ons persoonlijk zijn armen heeft uitgestrekt op het kruis en zijn leven uit handen heeft gegeven; opdat wij door Hem een nieuw leven dichtbij God kunnen ontvangen.

Broodhaantje

HOE BAK JE EEN BROODHAANTJE?

INGREDIËNTEN:

  • gistdeeg van witte broodmix
  • één zakje vanillesuiker
  • eventueel 1 eetlepel geelwortelpoeder (kurkuma).

BEREIDINGSWIJZE:
Maak het deeg klaar zoals op het pak staat beschreven. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van circa 1 centimeter dik. Teken een vogelvorm van 18 cm op vetvrij papier en knip die uit. Leg de vorm op het deeg en snij de vogel uit het deeg. Knip met de schaar 2x in voor de snavel en trek dit stukje deeg naar buiten. Knip ook de kam (1 cm diep) en de staart (krap 2 cm diep). Markeer de vleugels door twee knipjes met de schaar. Gebruik voor het oog een rozijntje. Als je meerdere broodhaantjes wil maken leg ze dan in een gebogen vorm, staartstuk iets lager dan het kopstuk, op een bakplaat met voldoende tussenruimte. Laat de broodhaantjes narijzen. Smeer voor een mooie glans het deeg in met een beetje koffieroom met water of bestrijk ze met losgeroerd ei. Bak het broodhaantje in 25 tot 30 minuten in de oven bij een temperatuur van 200°c. mooi lichtbruin.

Sint Maarten Lampionnen

HOE MAAK JE EEN LAMPION?

Hieronder zie je enkele voorbeelden.
Voor alle lampionnen moet je natuurlijk ook een lampje hebben. Deze kant-en-klare elektrische lampjes met batterij-handvat worden voor de lampionnentocht beschikbaar gesteld door de parochies. Na afloop van de Sint Maarten gezinsviering kan je deze weer inleveren zodat ze het volgende jaar weer gebruikt kunnen worden. Meestal liggen deze elektrische lampjes rond Sint Maarten ook wel in de supermarkt, speelgoedzaak of de drogist.

REGENDRUPPEL
 Dit heb je nodig:
- stevig papier
- vliegerpapier
- schaar
- prikpen en matje en/of schaar
- potlood - lijm
- verf en penseel
- nietmachine
Neem twee vellen stevig papier en leg ze op elkaar. Het is handig als je ze aan elkaar vastniet zodat ze niet kunnen verschuiven. Teken de omtrek van een regendruppel op het papier. Teken in deze vorm dezelfde vorm iets kleiner. Knip of prik eerst de binnenste vorm en daarna de buitenste vorm uit. Vervolgens plak je een vel (liefst doorzichtig) vliegerpapier op de vormen die uitgeprikt of -geknipt hebt. Om de delen aan elkaar te bevestigen knip je een lange strook uit het karton. Maak plakranden door langs de randen driehoekjes uit te knippen en deze om te vouwen. Vouw de strook rond en plak deze tussen de druppels.

SPINNENWEB
Dit heb je nodig:
- karton
- vliegerpapier
- zwarte verf
- penseel
- walnoten
- zwart chenilledraad
- schaar
- lijm
- strooibare glittertjes
- prikpen met matje
Teken een kubusvorm die aan één zijde open blijft op karton en knip hem uit. (Vergeet de plakranden niet.) Prik uit elk vlak een groot vierkant. Knip uit het vliegerpapier vier vierkanten die iets groter zijn dan de uitgeprikte vierkanten. Teken op deze vierkanten met lijm spinnewebben. Voordat de lijm droog is strooi je hier glitters overheen. Plak de vierkanten vervolgens aan de binnenkant tegen de kubus. Je kunt dit het beste doen voordat je de kubus in elkaar plakt. De spinnen maak je van een walnootdop. Verf deze zwart en plak er de poten onder die je van chenilledraad hebt gemaakt.

POMPOEN 
Dit heb je nodig:
- karton
- gekleurd papier
- vliegerpapier
- schaar
- lijm
- prikpen met matje
Teken de pompoen na op karton en knip het uit. Prik vervolgens de ogen en de mond uit en plak er vliegerpapier achter. De tanden maak je met behulp van kleine driehoekjes die je uit papier knipt. Doe dit twee keer, want je hebt een voor- en een achterkant nodig. Om de delen aan elkaar te bevestigen knip je een lange strook uit het karton. Maak plakranden door langs de randen driehoekjes uit te knippen en deze om te vouwen. Vouw de strook rond en plak deze tussen de pompoenen.

RONDE LAMPION
Dit heb je nodig:
- karton
- twee lange repen
- zwart papier
- potlood
- prikpen met matje of een schaar
- vliegerpapier
- lijm
Neem een lange, brede strook wit vliegerpapier. Scheur repen uit gekleurd vliegerpapier en plak deze op het witte papier. Maak een eenvoudige tekening op zwart papier, knip of prik deze uit en plak het op het vliegerpapier. Je kunt het papier voordat je begint dubbel vouwen zodat je twee dezelfde afbeeldingen krijgt. Je kunt natuurlijk ook verschillende figuren maken om op de lampion te plakken. Vouw de repen dubbel en plak er een aan de bovenzijde van de lampion en een aan de onderzijde. Plak de zijkanten aan elkaar zodat er een mooie ronde lampion ontstaat. Als je een lampje hebt is een bodem niet nodig

GEZICHT
Dit heb je nodig:
- een leeg melkpak
- lijm
- schaar
- stevig gekleurd papier
- prikpen met matje
- vliegerpapier

Teken het gezicht op stevig papier en prik het uit. Knip de zijde waar het gezicht komt uit het melkpak. Prik het gezicht uit en plak het vliegerpapier er achter. Plak nu het papier met het gezicht om het melkpak heen. Maak het hengsel van een reep stevig papier. Met gekleurd papier kun je ook een steel en blaadjes maken.